Att det råder osäkerhet och oro runt om i landet på grund av spridningen av Covid-19, har antagligen inte undgått någon. Förutsättningarna för att hålla viktiga utbildningar, föreläsningar och möten är mer utmanande nu, men långt ifrån omöjliga. Det menar Charlotte Signahl, grundare och delägare i Inclusion Academy: - "Vi får alla ställa om, inte ställa in!"
Charlotte har föreläst, utbildat och hållt i olika typer av sammankomster sedan mitten av 90-talet. Det här är långt ifrån första gången hon har behövt anpassa sig till behovet av digitala lösningar.
- "Sen det blev möjligt med digitala mötesformer har det varit en del av mitt vardagliga arbete. Ibland bjuder jag in och är värd. Ibland får jag sända från en studio hos ett företag, en myndighet eller organisation som vill ha det hela i sitt format."
Charlotte betonar att det alltid är viktigt att kunna vara digitalt tillgänglig.
- "Det finns så många faktorer som kan påverka människors möjlighet till att delta vid föreläsningar och möten. Det kan vara allt från att vi vistas i olika länder, har en kronisk sjukdom som leder till återkommande isolering, till en ekonomisk utsatthet som gör det alltför kostsamt att ta sig till olika ställen.
Och visst vore det bra om fler tar ansvar och stannar hemma när de hostar, oavsett vilket virus de har", tillägger hon.
Eftersom Inclusion Academy ständigt arbetar med tillgänglighet och inkludering är digitala lösningar en naturlig del av bolagets verksamhet.
- "Digitala mötesformer är en inkluderingsfråga eftersom alla, oavsett förutsättning, ska ha möjlighet till samma information och kunskap. Därför är det alltid, inte bara i Coronatider, viktigt för Inclusion Academy att möjliggöra för digitala lösningar i våra föreläsningspaket.
Det är viktigare än någonsin nu att vi håller inkluderingsarbetet vid liv, det är ett arbete som aldrig får ta paus. Inclusion Academy garanterar att det hålls igång. Vi anpassar oss och fortsåtter med vår grundbult: tillgänglighet och lika förutsättningar för alla."
Vad erbjuder Inclusion Academy?
- "Inclusion Academy är alltid noga med att i god tid före föreläsningar och utbildningar stämma av ordentligt med uppdragsgivaren. I fall med digitala lösningar provkör vi tillsammans med uppdragsgivarna och gör dem bekväma med de verktyg som erbjuds", säger Charlotte.
- "I vissa fall kan uppdragsgivare ställa sig frågande till hur givande det faktiskt är att föreläsaren inte är fysiskt närvarande med gruppen som ska ta del av föreläsningen.
Men syftet med alla våra uppdrag är att stötta för att komma framåt med nya tankesätt och metoder, för ökad inkludering. Därför anpassar vi oss och erbjuder möjligheter att arbeta i flera steg.
I ett första skede kan vi exempelvis hålla ett digitalt pass där vi kommer med konkreta tips och instruktioner för att sätta igång arbetet med inkluderingsfrågorna. Deltagarna får sen uppgifter att fundera vidare på. Sen kommer vi ut, när exempelvis risken för smitta avtagit, för mer interaktivt fördjupningsarbete med de processer som sattes igång digitalt."
Hur hålls föreläsningar och utbildningar på bästa sätt i Corona-tider?
Enligt Charlotte finns det flera olika alternativ till de traditionella formerna för föreläsningar och utbildningar:
- Håll föreläsningen/mötet helt och hållet digitalt. Ett digitalt verktyg som fungerar alldeles utmärkt, även i möten som kräver votering, är Zoom. VoteIt är ett annat bra verktyg.
- Håll föreläsnignen/mötet live men erbjud digitalt komplement. De som är på plats är på plats och de som är hemma är hemma, helt enkelt. Även här är Zoom ett bra verktyg eftersom det möjliggör för personer som inte är på plats att skicka in frågor live.
- Hybridmöten blir allt mer populärt; mindre grupper som synkas via Zoom eller annat verktyg.
- För verksamheter med tight budget går det utmärkt att livestreama över Facebook eller Instagram. Även där finns funktioner för att ställa frågor live.
- "Det går jättebra i digitala mötesformer att skapa interaktion med bikupor eller pauser där deltagarna får tänka själva och sedan och gå laget runt i mindre grupper", tillägger Charlotte.
Vad är särskilt viktigt att tänka på vid digitala mötesformer?
- "Precis som i fysiska möten är det viktigt att hålla det tillgängligt, exempelvis för hörselnedsatta. I digitala möten behövs det textas så gott det går live men det kan även behövas teckentolkar, eftersom de automatiska textningsverktygen riskerar att bara få 80% rätt. Och ingen ska behöva delta till bara 80%. Teckentolkarna kan med enkelthet sitta med via kamera och utföra tolkningen.
Att syntolka är, precis som vid vanliga föreläsningar, mycket viktigt och innebär bara att föreläsaren berättar kort vad som syns på bilder som visas, så att den som glömt glasögonen eller har en synnedsättning kan hänga med lika bra som alla andra.", menar Charlotte.
- "Det kan vara extra viktigt med pauser i digitala lösningar, med tanke på vissas ovana att sitta länge i digitala möten. Fast det är klart, yngre individer jag känner kan spela och umgås digitalt i timmar utan att tröttna. Det gäller att anpassa efter målgrupp helt enkelt!", tillägger hon.
Var går det att lära sig mer?
"Ulrika Eklunds bok Distansmöten är kanon. Förutom kunskap i just ämnet distansmöten har hon riktigt bra koll på inkluderingsfrågor.", säger Charlotte.