Vi befinner oss just nu i en mycket speciell och utmanande tid. Vi uppmanas till att följa restriktioner och rekommendationer, att hålla oss uppdaterade och att ta individuellt ansvar för det kollektiva måendet. Men förutsättningarna för att kunna göra det ser långt ifrån lika ut för alla. I den här krönikan lyfter Anna Bergholtz situationen för blinda och hur seende personer bör agera för att inte förvärra en redan utmanande situation.
”Nys i armvecket”, säger Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten. Ja just i den där viktiga armen jag brukar ta tag i för att bli ledsagad, tänker jag. Minns den komiska incidenten när jag råkade greppa tag i en främlings arm, istället för min ledsagares. Ve och fasa om det varit nu i dessa coronatider. Då hade det varit långt ifrån roligt.
”Håll avståndet”. Anders Tegnell igen. Hm… lättare sagt än gjort när man är blind, tänker jag och minns hur jag nyligen klampade rakt in i en kvinna på morgonpromenaden. Jag rastade min ledarhund på koppel och hade därmed ingen som ledde mig runt detta ”hinder”. Kvinnan stod mitt på stigen med ryggen mot mig och en barnvagn framför sig. Tyst och stilla och troligen djupt försjunken i sin mobil. Snart skrek både hon och babyn. Ja chockade blev vi alla. Men tack och lov var det här före Corona. Annars hade skriken förmodligen blivit än mer ångestfyllda. Inte minst från mig som är livrädd för sjukdomar och Covid-19.
Så har vi det här med information och kommunikation. Häromdagen höll jag på att trilla av soffan när jag tittade på Folkhälsomyndighetens presskonferens. Någon sa att det var 14 000 döda i Sverige. Jag som främst tar in via hörseln och inte såg bilden som visades, blev först skräckslagen. På bilden stod det 1400 döda. Säkert var hen som pratade nervös och sa fel. Men ni kan ju gissa hur nervös jag hann bli… Tur att jag har en seende sambo som kunde syntolka. Men det har förstås inte alla blinda. Denna händelse tydliggör verkligen vikten av att kunna kommunicera inkluderande, med allt från syntolkning, textning till teckenspråk och olika språk.
Vi kan förstås skratta lite åt det komiska med felsägningen, armveck och avstånd i kombination med att vara blind. Samtidigt finns det en allvarlig baksida. Denna tid är en utmaning för oss alla, men vi får inte fastna i normen. Kom ihåg att trots att vi alla är människor så tänker, känner, funkar och agerar vi inte på samma sätt. Vi behöver lyssna och lära av varandra. Visa hänsyn och respekt och helt enkelt ta del av olika perspektiv. Så när jag ändå håller på att lyfta mitt så kallade ”blindperspektiv” vill jag skicka med några tips till seende runtomkring.
Tips när du möter en blind i coronatider
Som seende bör du förstås alltid hålla avståndet när du möter någon med vit käpp eller ledarhund. Inte göra som gubben jag mötte häromdagen. Han kom nära och började prata till min ledarhund. Vilket resulterade i att hon tappade koncentrationen. Det är alltid irriterande när någon stör min ledarhund men så oerhört frustrerande att göra så just nu och dessutom komma nära. Jag vill varken bli smittad eller smitta någon annan. Och jag som nyss var sjuk så vem vet – kanske var det covid-19 jag hade och tänk om jag då fört smittan vidare för att människor inte håller sig undan. Så snälla ni som ser: Det är ni som just ser och har möjlighet att hålla distans. Jag hör nämligen inte alltid var ni är.
Att öppna munnen kan vara bra men då riktat till mig och absolut inte till min ledarhund. Jag älskar hundägare som på avstånd ropar att de kommer med en hund, då vet jag läget och kan agera därefter. Dessa hundägare tänker jag att alla kan ta lärdom av i dessa Coronatider. Kommunicera med dina medmänniskor – men på avstånd. Möter du mig som blind kan du gärna tala om för mig att du går förbi eller att du sitter på den där bänken jag börjar närma mig.
Och sist men inte minst. Ska du ge viktig information, se till att den är tillgänglig för alla. Jag vill helst slippa få dåndimpen en gång till. Denna tid är jobbig nog som den är…
Ta hand om dig och var rädda om varandra!
Vill du få mer tips och råd av Anna? Missa inte henne i radioprogrammet Funk i P1 som har nypremiär idag, den 30 april kl 10.35: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4970&artikel=6432013
Foto: Yasmin Nilsson