Inclusion Academy är godkänd utbildningsanordnare via Afa Försäkring. När era chefer och arbetsmiljö- eller skyddsombud går en arbetsmiljöutbildning tillsammans får de gemensamma kunskaper som stärker ert arbetsmiljöarbete. Stödet är avsett för att chefer och arbetsmiljö- eller skyddsombud ska utbilda sig tillsammans och gäller både arbetare och tjänstemän i privat sektor.
"Jag ser inte hudfärg, för mig är det oviktigt och det är ingen skillnad på oss."
Är det bra att inte se hudfärg? Är det ens på riktigt möjligt att inte göra det? Kan det få några negativa konsekvenser om man är färgblind?
Inclusion Academy deltog på MR-dagarna i Örebro och arrangerade ett välbesökt seminarium.
Viktoria Saxby är ny föreläsare, utbildare och expertstöd hos Inclusion Academy och har bred konsultbakgrund från näringslivet, politiken, internationellt arbete samt ledarskapsutveckling med fokus på inkludering.
Kostnadsfri öppen frukostföreläsning onsdagen den 21 september med Sandra Dahlén och Lisa Andersson Tengnér.
Anpassningar som är nödvändiga för en del av oss, underlättar för hälften av oss och är bekväma för alla. Det går nästan inte att vara för tydlig på arbetsplatsen. Tydliggörande pedagogik har alla glädje av och leder till en bekvämare arbetsmiljö för alla och är nödvändig för en del av oss. Tydlighet och tillgänglighet ökar trivsel, minskar missförstånd och frustration och onödiga energiläckage.
Våld i nära relationer är ett gigantiskt samhällsproblem. Att ställa frågan till medarbetare kan handla om skillnaden mellan liv och död och endast en mycket liten andel som får frågan reagerar negativt. Många reagerar med att man aldrig fått frågan tidigare. Det oväntade och förvånande är den stora andelen som under sitt liv som faktiskt varit eller är våldsutsatt av en närstående - både kvinnor och män. Våra kursledare Charlotte Axelsson och Marcus Gustavsson svarar på några vanliga frågor.
Senaste åren har vi sett ett ökat motstånd mot kvinnors och hbtq-personers rättigheter. Går det att tala om en anti-genus rörelse som står för det motståndet? Vilka är de i så fall och vad är deras agenda? Ulrika Westerlund, en av Inclusion Academys konsulter, har fördjupat sig i rörelsens motiv; hur arbetar de och vilka frågor driver de? Ulrika har under många år arbetat med mänskliga rättigheter och är en av Sveriges mest kunniga på området jämställdhet och hbtq-personers rättigheter.
“Jag tror att Marco uppskattas tack vare sin närvaro och ärlighet - han brinner för de här frågorna! Och så har han genom åren byggt upp en enorm kunskap och erfarenhet vilket gör att han är flexibel att möta grupper och individer där de är. Marco är otroligt ödmjuk i sitt förhållningssätt, han bjuder in till kontakt och dialog och balanserar intersektionella perspektiv som få”.
Anna Bergholtz är journalist och föreläsare inom inkludering, tillgänglighet och specialist på hur företag och organisationer kan välkomna och tillvarata funktionsvariationer. Hon tilldelas Magdalena Ribbings stipendium 2021 för sitt arbete mot diskriminering och för sitt arbete med att funktionsvariation ska tillvaratas och användas som en tillgång. Anna Bergholtz har bland annat arbetat med “CP-magasinet” i SVT och i “Morgonpasset” i P3 och är en av Inclusion Academys konsulter. Magdalena Ribbings minnesfond verkar för att i Ribbings anda stödja journalistik och andra insatser för mänskliga rättigheter.
Vi är så stolta och säger stort grattis till dig Hanna Wallensteen som ska sommarprata i P1. Sommar i P1 har funnits i många år och det började genom att Sveriges Radios dåvarande underhållningschef Tage Danielsson våren 1959 skissade på en programidé. "Det ska vara lätt musik med prat med mening i", sa Tage Danielsson till producenten Jörgen Cederberg.
Hej Marcus Gustavsson och varmt välkommen som ny konsult för Inclusion Academy! Vi är mycket stolta över att ha dig med oss och vill att fler ska få veta mer om dig och bli lika nyfikna och tagna av dig som vi är.
Det är inte ovanligt att avstå från att prata om etnisk diskriminering, antingen av rädsla att säga fel eller för att slippa uppfattas som besvärlig. Vår erfarenhet är att ju mer kunskap, desto tryggare är det möjligt att bli i sin kommunikation gällande rasism och etnicitet. Och först när vi har ord för något, kan vi göra nånting åt det. Då kan vi hantera etnicitet lika professionellt som övriga diskrimineringsgrunder.
Minoritetsstress är ett begrepp som används för att sätta ord på den kroniska stress som riskerar leda till sämre hälsa hos minoritetsgrupper jämfört med befolkningen i övrigt. Med andra ord - det syftar på den belastning på kroppen som uppstår som följd av långvarig stress orsakad av fördomar, utsatthet, diskriminering och negativt bemötande. Det finns mycket forskning kring begreppets fenomen och det fick rejält fäste 2003 med The Meyer minority stress model.
Internationella funktionshinderdagen instiftades 1992 av FN och infaller idag, 3 december. Dagen handlar om att sätta ljus på levnadsvillkor och rättigheter för personer med funktionsnedsättning och för att arbetet ska gå åt rätt håll. Årets tema handlar om att stärka inkludering i en värld post covid-19. Anna Bergholtz, en av Inclusion Academys konsulter, är journalist, moderator och utbildare inom tillgänglighet, funktionalitetsnormen och normkritik. Hon har egen erfarenhet av att ha befunnit sig inom normen som seende, till att ha blivit blind.
Regeringen har en pågående satsning mot våld i nära relation. Jämställdhetsmyndigheten har bland annat fått ett uppdrag att identifiera och utveckla arbetssätt för kommuner att arbeta mot våld i nära relation med anledning av Covid 19. 25 november är det internationella dagen mot våld mot kvinnor och en av Inclusion Academys experter arbetar med ett regeringsuppdrag mot våld i nära relation. Charlotte Axelsson, som jobbar med ledning och styrning inom jämställdhetsintegrering berättar vad hon möter i sitt arbete.
Internationella minnesdagen för transpersoner äger rum 20 november och (Transgender Day of Remembrance) syftar till att hedra de transpersoner som mördats och för att uppmärksamma bristande mänskliga rättigheter för transpersoner. Läs intervjun med Ann-Christine Ruuth, föreläsare som utmanar föreställningar om vad vi menar med att vara man eller kvinna. Och varför är det nästan uteslutande kvinnor som bokar och lyssnar på hennes föreläsningar?
Internationella mansdagen äger rum 19 november och handlar om att uppmärksamma mäns deltagande i bland annat jämställdhet, bidragande till god hälsa och för att lyfta positiva manliga förebilder. Marco Vega har arbetat med sexualupplysning, mäns arbete för jämställdhet och psykisk och fysisk hälsa i många år. Frida Sandegård som liksom Marco är utbildare hos Inclusion Academy tog ett snack med Marco om hur det står till med den svenska mannen idag.
Vi befinner oss just nu i en mycket speciell och utmanande tid. Vi uppmanas till att följa restriktioner och rekommendationer, att hålla oss uppdaterade och att ta individuellt ansvar för det kollektiva måendet. Men förutsättningarna för att kunna göra det ser långt ifrån lika ut för alla. I den här krönikan lyfter Anna Bergholtz situationen för blinda och hur seende personer bör agera för att inte förvärra en redan utmanande situation.
Att det råder osäkerhet och oro runt om i landet på grund av spridningen av Covid-19, har antagligen inte undgått någon. Förutsättningarna för att hålla viktiga utbildningar, föreläsningar och möten är mer utmanande nu, men långt ifrån omöjliga. Det menar Charlotte Signahl, grundare och delägare i Inclusion Academy: - "Vi får alla ställa om, inte ställa in!"
#metoo har synliggjort sexuella trakasserier i samhället och på arbetsplatser. Diskrimineringslagen är solklar - samtliga arbetsgivare ska ha skriftliga rutiner och riktlinjer mot trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier. Lagen är dessutom tydlig med att även tjänsteresor, fester och utflykter som arbetsgivaren ordnar eller utflykt som kollegor gör ihop omfattas av lagen.